Gotowanie w ciąży – jak przygotować pełnowartościowy i lekki obiad?

Ciąża

Będąc w ciąży oraz karmiąc dziecko piersią, przywiązujesz ogromną uwagę do spożywanych posiłków. Pełnowartościowy obiad należy komponować z potraw, które są lekkie, nie podrażniają i nie zalegają w żołądku oraz nie powodują zgagi. Gotowanie sprawia Ci przyjemność, ale wolny czas pragniesz poświęcić na relaks i pielęgnację ciała? Proponujemy ciekawe i szybkie rozwiązania na stworzenie pożywnych zup oraz drugich dań!

Przygotowanie obiadu w ciąży – na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na podejście do przygotowywanych posiłków. Okazuje się, że wiele ciężarnych kobiet przyrządza dania oddzielne dla siebie oraz pozostałych domowników. Proces ten nie tylko wydłuża czas wykonywania, ale również skutecznie zniechęca kreatywność, chociażby do pomysłowych warzywnych połączeń czy aranżacji talerza. Zamiast kombinować, jak przysłowiowy koń pod górkę, wystarczy, że wprowadzisz kilka modyfikacji, które udoskonalą danie. Warto pamiętać, iż obiadowe menu dla kobiety w ciąży powinno składać się z nietłustych potraw, lekko przyprawionych, gotowanych na parze lub ewentualnie pieczonych. Posiłki, przygotowane w ten sposób zapobiegają przykrym dolegliwościom, jak uczucie zgagi, senności, ciężkości czy mdłościom.

Łatwa i lekka – zupa krem

Jeśli, dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem zup, warto, abyś wyposażyła się w odpowiednie urządzenia, które ułatwią przygotowywanie pysznego i zdrowego posiłku. Wyposażenie kuchni w sklepie DoGotowania.pl skutecznie usprawni cały ten proces.

Zupa krem to połączenie sezonowych i świeżych warzyw z łagodnymi przyprawami. W związku z tym, aby wykonać to danie, najpierw udaj się do lokalnego sklepu lub na bazarek, w celu zakupienia pysznych bomb witaminowych. Mrożone warzywa bowiem nie są tak zdrowe i smaczne, jak te świeże. Kalafior, brokuły, bakłażan, cukinia to tylko kilka jesiennych propozycji, które chętnie zadowolą podniebienie przyszłej mamy i maluszka.

Przyrządzenie zupy jest błyskawiczne – wystarczy, że ugotujesz w lekko osolonej wodzie, warzywa, a następnie zmiksujesz je blenderem. Gęsta konsystencja dania nie wymaga dodawania mąki czy zasmażki – zupa krem sama w sobie jest bardzo sycąca i pożywna. Zupę gotuj na niewielkim ogniu. W międzyczasie dodaj aromatyczne przyprawy – natkę, bazylię, ziele angielskie lub miętę.

Wysokobiałkowe danie główne

Aktorem głównym drugiego dania powinno być lekkostrawne białko, które pełni bardzo istotną funkcję – jest podstawowym fundamentem, budującym tkanki i narządy pociechy, która rozwija się w łonie matki. Budulec ten jest ukryty w białym mięsie drobiowym oraz chudej i delikatnej rybie. Dodatkiem do tego typu potraw, powinny zostać gotowane na parze warzywa – ziemniakom dziękujemy. Posiłki tego typu są świetnym sprzymierzeńcem oszczędności czasu. Do ich przygotowania wystarczy parowar. Zanim jednak mięso trafi na zdrowy ruszt, warto go zamarynować. Wyrazisty smak zostanie podkreślony przez mieszankę z soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz suszonych ziół. Jeśli jednak pragniesz urozmaicić proces przygotowania, mięso możesz przyrządzić na patelni grillowej, która nie wymaga dodawania oleju.

Komponowanie codziennych posiłków może być zróżnicowane, jeśli zostaniesz odkrywcą. Zupa krem brzmi dość powszednie, aczkolwiek każdego dnia, wykorzystane do jej przyrządzenia inne warzywa i zioła, potrafią skutecznie urozmaicić posiłkową nudę. To samo dotyczy dania
głównego – kombinacja łagodnych przypraw, wykorzystanych podczas procesu marynowania mięsa lub ryby, nie tylko zadowoli wymagające podniebienie mamy i pociechy, ale również zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych do prawidłowego rozwoju ciąży.

Lost Password